fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomiMehmet Öğütçü: “İyi hazırlanılırsa...

Mehmet Öğütçü: “İyi hazırlanılırsa Türkiye dünya enerji sisteminin yönetim kurulunda yer alabilir”

[wpvideo g1uOeDFB]

Enerji dinamikleri konusunda Artunç Kocabalkan’ın The Bosphorus Energy Club Kurucusu ve İcra Başkanı Mehmet Öğütçü ile yaptığı röportajın detaylarını aktaralım:

“Teknoloji, enerjide gelişme süreçlerini hızlandırıyor”

Dünyada enerji sektöründe çok köklü bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Bunun adı da “sürat”. Enerji sürat çağındayız. Eskiden 10-15 yıla yayılır dediğimiz gelişmeler artık 1-1,5 yıl içerisinde yaşanmaya başlandı. Bunda teknolojinin çok önemli rolü var. Yeşil enerjiye geçiş süreci çok hızlandı. Artık fosil yakıtlardan doğalgaz, jeotermal, güneş ve benzer enerjilere doğru gidiş hızlandı. Bu hemen olmayacak. Hala dünya enerji karışımında yenilenebilir enerjinin payı oldukça küçük ama sanılandan çok hızlı bir şekilde gelişecek; buna hazır olmak lazım.

“Enerjide bolluk dönemi var… fiyatlar ucuzluyor”

Hemen hemen hangi yakıta bakarsanız bakın bolluk var. Eskiden o “enerji kutbu” denen olay kalmadı artık. Tabi ki dünya nüfusunun önemli bir kısmının hala ticari enerji gelişimi mümkün değil ama hala bolluk da beraberinde fiyatların ucuzlamasını getiriyor. İklim değişikliği sanılandan çok daha hızlı bir şekilde hükümet kararlarını ve iş dünyasının hesaplarını değiştirecek. Doğalgazda LNG dediğimiz sıvılaştırılmış doğalgazın hem fiyatı düşüyor hem erişimi giderek artmaya başlıyor. Doğalgaz bizim hayatımızda daha önemli bir hale gelecek. Nükleerde de aynı şekilde.

“Nükleerdeki Rönesans henüz durmadı”

Batı’da nükleerden yenilenebilir enerjiye doğru yavaş yavaş kayış başlarken hızla gelişmekte olan ülkelerde -Türkiye, Hindistan, Kore ve hatta Körfez Ülkeleri gibi- nükleer çok gözde bir sektör gibi duruyor. Başlangıç maliyetleri yüksek bile olsa nükleerdeki Rönesans durmadı hala.

“Dünya dinamiklerindeki değişimi iyi okumamız lazım”

Ama bütün bu manzaraya baktığımız zaman eskiden jeopolitik gerilimler önemliydi tabi enerjide. Enerjiyi gerilimlerden ayıramazsınız ama fiyatlarda ve iş kontratlarında çok ağırlığı olan bir şey değildi jeopolitik gerilimler. Bugünün dünyasına bakarsanız yarın öbür gün İran ya da Suudi Arabistan arasında bir savaş çıkar mı, Hürmüz Boğazı mayınlanır mı, Güney Çin Denizi’nde Malakka Boğazı’nda Çin tankerlerinin geçişi huzurlu mu, Hazar’da ne olur, Afrika, Güney Amerika gibi bütün bunlar enerji ve yatırımın değişmez ve çok ciddi etki yapan unsurları haline geldi. Onun için dünya dinamiklerindeki bu değişimi iyi okumamız lazım.

“Türkiye, dünya enerji sisteminin yönetim kurulunda yer alabilir”

Dünya, Türkiye göbeğinden bağımlı dünya enerji sistemine, dünya finans sistemine. Hem bu dinamikleri iyi okumak hem de bu dinamiklere katkı sağlamak ülkemizde gene değişmesi hususunda gereğine inanıyorum. Eğer iyi hazırlanılırsa Türkiye dünya enerji sisteminin yönetim kurulunda yer alabilir, küçük bir taşeronu olmaktan çıkar.

Most Popular

More from Author

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını...

Read Now

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin’de Büyük Bir Hareket Geliyor Olabilir Mi?

Bitcoin'de ödül yarılanmasının da geçilmesiyle gözler fiyat hareketine çevrilmiş durumda. 73.750 dolar zirvesinden sonra düzeltme gören Bitcoin'de 59-60.000 dolar seviyesi şu ana kadar destek olarak çalıştı.

Bugün Mehmet Şimşek’in yerine kim geçecek ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 23 Nisan için yayınladığı mesaj ekonomi dünyasında tartışmalara yol açtı. Bahçeli, açıklamasında "yerel halk" ifadesini kullanarak Türk milletini değersizleştiren bir zihniyete atıfta bulundu. İfadenin asıl hedefinin Mehmet Şimşek olduğu düşünülüyordu fakat , Bahçeli'nin asıl hedefinin CHP'nin Ankara ve İstanbul belediye başkanları Mansur...

Altın, Gümüş, BİST Düşerken De El Ele

22 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Barings, Hisse Senedi Almak İçin Fırsat Kolluyor

Varlık yönetimi şirketi Barings'in, yerli yatırımcının satışa geçmesi durumunda Borsa İstanbul'daki pozisyonunu artırmayı planladığı bildirildi.

KRİPTO YENİ HAFTAYA UMUTLU BAŞLIYOR

Geçtiğimiz hafta İran-İsrail gerginliği ile başlayan süreç, belki de en çok kripto yatırımcısını vurdu. İsrail, İran'ın gönderdiği drone ve füzeleri tek tek düşürürken, altcoin yatırımcısı her roketi cüzdanlarında hissetti.

Hamas Ziyareti, Piyasayı Nasıl Etkiler?

Hamas yetkililerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi, piyasayı nasıl etkiler? Son rehine anlaşmasını reddetmesi nedeniyle Katar'a yük haline geldiği ifade edilen Hamas'ın, "yer arayışı çerçevesinde" bu görüşmeyi gerçekleştirdiği ileri sürül