fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelFed faiz artırdı, 2019...

Fed faiz artırdı, 2019 için büyüme ve faiz artırım beklentisini düşürdü

Fed son toplantısında şartlar ve risklere bağlı olarak büyümeyi aşağı doğru çeken unsurlara değinerek temkinli bir tavır ortaya koydu. Fed’e göre ekonomi iyi performans göstermeye devam ettiği için ne faiz oranlarını düşük tutmaya ne de devasa boyuttaki bilançosunu büyütmeye gerek var.

Fed başkanlarından son gelen açıklamalar küresel durgunluk tehlikesine karşı Fed’in kademeli faiz artırım stratejisinden veri bazlı karar sürecine geçeceğine işaret etmişti. Bunda güçlü istihdam piyasasına rağmen fiyat dinamiklerinin yeterince güçlü olmamasının Fed başkanları arasında yarattığı ikilem etkili olmuştu: “kademeli faiz artırımları ekonomiyi soğutabilir” görüşüne karşı “faiz artırımlarında duraksama ekonomiyi aşırı ısıtabilir”.

Son makro-ekonomik verilerin ABD’de kısmi zayıflık işaretlerine rağmen güçlü ekonomik yapının korunduğuna işaret etmesi sebebiyle Fed’in yılın son toplantısında faiz artıracağı beklentimizi korumuştuk. Nitekim 25 baz puanlık artışla politika faiz aralığı %2,25-2,50 seviyesine yükseltildi.

2018 yılı için GSYH büyüme beklentisini Eylül toplantısındaki %3,1 seviyesinden %3’e düşüren Fed 2019 yılı için büyüme beklentisini %2,5’ten %2,3’e düşürerek 2019 için faiz artırım beklentisini üçten ikiye çekti. Fed 2020 ve 2021 yılları için sırasıyla %2 ve %1,8 büyüme öngörüyor. İşsizlik oranının 2018’de 49 yılın en düşüğü olan %3,7 seviyesine gerilemesinin ardından 2019’da %3,5 düşmesi, 2020 ve 2021’de sırasıyla %3,6 ve %3,8 seviyelerine yükselmesini bekliyor. Enerji ve gıda hariç çekirdek kişisel tüketim harcamalar (PCE) enflasyonunun 2018 yılındaki %1,9 seviyesinden 2019, 2020 ve 2021 yıllarında %2 seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

Fed’in büyüme beklentilerini aşağı çekmesinde küresel ekonomide yumuşama sinyalleri, sıkılaşan finansal şartlara ek olarak 2019 yılında Trump hükümetinin harcamalar için bütçe desteğine sahip olmaması ve 1,5 trilyon dolarlık vergi indirim paketinin 2018 yılı ile son bulması etkili oldu.

Fed Başkanı Powell toplantı sonrası gerçekleştirdiği basın toplantısında ekonominin iyi performans gösterdiğini, bu sebeple Fed’in faiz oranlarını normalin altında tutarak veya bilançosunun büyük kalmasını sağlayarak ekonomiyi desteklemesine artık gerek olmadığını ifade etti.

Bundan sonrasında Fed para politikasına yönelik olarak şu endikatörleri dikkate alacak:

İstihdam piyasası şartları, enflasyonist baskı unsurları ve enflasyon beklentileri ile finansal ve uluslararası gelişmeler.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Seçime Günler Kala Gıda Perakendesi ve Tarım

Ekonomim yazarı Yener Karadenizin yaptığı habere göre2022 sonunda 48 bin 660...

Türkiye’de IMF Zamanı mı Geldi?

Seçim sonrası kurda devalüasyon olacak mı olmayacak mı? Seçim sonrasında Yeni Anayasa gündeme gelecek mi, gelmeyecek mi? Türkiye IMF'ye gidecek mi, gitmeyecek mi? Türkiye'de faizler zirve noktasına geldi mi yoksa artmaya devam mı edecek?

BlackRock CEO’su Larry Fink’ten Önemli Açıklamalar

Dünyanın en büyük fon yönetim şirketi BlackRock'ın CEO'su Larry Fink dün...

SEC Coinbase Davasında Yeni Gelişmeler

Katherine Polk Failla, Coinbase'in ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC)...

Read Now

Seçime Günler Kala Gıda Perakendesi ve Tarım

Ekonomim yazarı Yener Karadenizin yaptığı habere göre2022 sonunda 48 bin 660 olan 3 ve üzerinde şubesi olan toplam market sayısı, 2023 sonu itibariyle 52 bini aştı. İndirim marketleri, 2023’ün başından bu yana 3 bine yakın yeni şube açarak toplamda 41 bin şubeye ulaştı. Bu büyümeyle birlikte pazardan...

Türkiye’de IMF Zamanı mı Geldi?

Seçim sonrası kurda devalüasyon olacak mı olmayacak mı? Seçim sonrasında Yeni Anayasa gündeme gelecek mi, gelmeyecek mi? Türkiye IMF'ye gidecek mi, gitmeyecek mi? Türkiye'de faizler zirve noktasına geldi mi yoksa artmaya devam mı edecek?

BlackRock CEO’su Larry Fink’ten Önemli Açıklamalar

Dünyanın en büyük fon yönetim şirketi BlackRock'ın CEO'su Larry Fink dün katıldığı televizyon programında ABD ekonomisi ve kripto paralarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Larry Fink, Amerikan borsaların iyi bir yükseliş gösterdiğini ve henüz piyasalarda bir balon oluşmadığını belirtti. Ayrıca, iş dünyasında temas ettiği insanların 80%'inin yükseliş beklentisinde...

SEC Coinbase Davasında Yeni Gelişmeler

Katherine Polk Failla, Coinbase'in ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından açılan davayı reddetme talebinin çoğuna karşı karar verdi.SEC, Coinbase'in kayıtsız bir komisyoncu, borsa ve takas merkezi olarak çalıştığını ve federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor.Yargıç Katherine Polk Failla, SEC'in Coinbase'e karşı açtığı davayı...

Altın Verileri, BIST Seçimi Bekliyor

27 Mart 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Örnek Sayfa

ASDa Döviz Kurları . asdasd Summary Charts Price Fundamental Technical Performance Candlestick Patterns $(function() { tabsWidgetBindJSFunc('mainPositions8075171', 'bindGreyButtons', false ); }); Build your watchlist here by adding stocks, bonds, commodities, indices or currencies. var columnsSettings_8075171 = new ColumnsSettings( 'ltr', // strHtmlDir 'portfolioData_8075171', // containerId 'overview', // tab '8075171', //...

Bitcoin’de karar anı

Haftaya 67 bin dolar seviyesinden başlayan Bitcoin, tekrar 70 bin doların üstünde fiyatlıyor. Ralli devam eder mi? Analist Pav Hundal'a göre, olası short yönlü pozisyon tasfiyesi Bitcoin'de ki ralliyi hızlandırabilir. Analist, ilk güçlü direnç olarak 80 bin dolar seviyesine dikkat çekiyor. Hedge fundların short pozisyonları 15 bin adet,...

ABD Haberi Borsayı Neden Kurtaramadı?

Türkiye'ye yabancı yatırımcının gelmesi yolunda atılan adımların meyvesini, ne zaman alacağız? Türkiye, friend-shoring şemsiyesi altına mı giriyor?

BİST’te Faiz Ve ABD İkilemi

26 Mart 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımız.

Yalancının Mumu Sönüyor Mu?

21 Mart 2024’te Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz artışı kararı, Borsa İstanbul tarafından olumlu bir tepkiyle karşılandı. Bu kararın ardından, Euro ve Dolar’da gün içerisinde önemli geri çekilmeler yaşandı. Euro 34.518 seviyesine, Dolar ise 31.739 seviyesine kadar geriledi. Haftanın başında Borsa İstanbul, pozitif bir açılış yaparak güzel...

Bitcoin Toparlanıyor

Bitcoin on gün aradan sonra yeniden 70.000 doların üzerinde. Yeni ETF haberleri ile birlikte Bitcoin ve kripto paraların tüm dünyadaki adaptasyonun arttığını görebiliriz.

Sanki Borsa Da Rasyonelleşiyor

25 Mart 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.