fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelFed faizini değil Fed...

Fed faizini değil Fed bilançosunu konuşacağız

ABD merkez bankası Fed 29-30 Ocak para politikası toplantısında %2,25-2,50 olan politika faiz aralığını değiştirmedi.

Fed ABD ekonomisini güçlü görmeye devam ediyor…

Toplantı sonrası yayınlanan notta ekonomiye yönelik şu gelişmeler sıralandı:

. Aralık toplantısından Ocak toplantısına kadar olan dönemde istihdam piyasası güçlenmeye devam ederken ekonomik aktivite önemli oranda arttı.
. Son aylarda istihdam artarken işsizlik oranı düşük kaldı; hane halkı harcamaları güçlü bir şekilde artmaya devam etti, iş sabit yatırımların artış hızı 2018 yılı başına göre yumuşadı.
. 12 aylık bazda bakıldığında enflasyon ve çekirdek enflasyon %2 seviyesine yakın seyretti.

Faiz artırımı için bir sebep yok…

Fed, sürdürülebilir bir ekonomik büyüme, güçlü istihdam ortamı ve %2’ye yakın bir enflasyon görünümünü ortaya koyarken küresel ekonomik ve finansal gelişmeler ile azalan enflasyonist baskılara istinaden hedefleri desteklediği ölçüde politika faizini değiştirmekte sabırlı olacakları görüşünü tekrarladı.

Fed Başkanı Jerome Powell ise toplantı sonrasında yaptığı açıklamalarda faizlere yönelik şu noktalara dikkat çekti:

. “Faiz artırım ihtimali zayıfladı.
. Fonlama oran Komite’nin tahmini nötr faiz aralığı içinde bulunuyor.
. Faiz artışı için bir ihtiyaç olsun isterdim.”

Dolayısıyla her ne kadar Fed halen iki faiz artırımı öngörüyor olsa da “faiz artırımında sabırlı olunacağı” vurgusu küresel ve veri bazlı gelişmelere bağlı olarak belirsiz bir süre boyunca faiz artırımı olmayacağını gösteriyor.

4,1 trilyon dolar büyüklüğündeki Fed bilançosu öngörülenden daha büyük kalmaya devam edecek…

Fed bilançosuna yönelik olarak ise Powell politika değişikliği üzerinde çalışıldığını vurguladı:

. “4,5 trilyon dolardan 4,1 trilyon dolara küçülen Merkez Bankası bilançosuna yönelik toplantıda bir karar alınmadı, bilanço azaltma operasyonu öngörülenden daha erken yavaşlatılabilir. Komite zamanlama konusunu değerlendiriyor, önümüzdeki toplantılarda bu karara bağlanabilir. Bunun anlamı, portföy büyüklüğünün normalleşmesinin önceki tahminlere göre daha erken ve daha büyük bir bilanço ile tamamlanacak olmasıdır (Önceki Fed yetkililerinin yaptığı açıklamada söz konusu büyüklüğün 3 trilyon doların altına gerilemesi gerektiği ifade edilmişti).
. Bu politika değişikliği ekonominin durumundan bağımsız olarak finansal sistemin finansal krizden bu yana nasıl değiştiğiyle alakalıdır.
. Bankaların daha güvenli olabilmesi için likidite ve diğer düzenleyici gereklilikleri yerine getirmek adına bankalar, Fed bünyesinde kriz öncesine göre daha fazla nakit rezerv tutuyor.
. Fed, bilanço büyüklüğünün bankaların rezerv talebini karşılayabilecek kadar büyük ve buna ek olarak belirtilmemiş bir “tampon” hedefi ortaya koyacak.
. Ekonomik ve finansal gelişmeler ışığında değişiklik yapmakta tereddüt edilmeyecek. Bu, bilançoyu aktif bir araç olarak kullanacağımız anlamına gelmez, ancak zaman zaman değişiklik yapılması garanti edilebilir.”

Bilanço büyüklüğüne yönelik kararların piyasaları olumsuz etkileyebilecek bir sonuç ortaya koymayacak şekilde alınacağını tahmin ediyoruz.

Fed bir sonraki para politikası toplantısını 19-20 Mart tarihlerinde gerçekleştirecek.

Dr. Fulya Gürbüz

Most Popular

More from Author

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını...

Read Now

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin’de Büyük Bir Hareket Geliyor Olabilir Mi?

Bitcoin'de ödül yarılanmasının da geçilmesiyle gözler fiyat hareketine çevrilmiş durumda. 73.750 dolar zirvesinden sonra düzeltme gören Bitcoin'de 59-60.000 dolar seviyesi şu ana kadar destek olarak çalıştı.

Bugün Mehmet Şimşek’in yerine kim geçecek ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 23 Nisan için yayınladığı mesaj ekonomi dünyasında tartışmalara yol açtı. Bahçeli, açıklamasında "yerel halk" ifadesini kullanarak Türk milletini değersizleştiren bir zihniyete atıfta bulundu. İfadenin asıl hedefinin Mehmet Şimşek olduğu düşünülüyordu fakat , Bahçeli'nin asıl hedefinin CHP'nin Ankara ve İstanbul belediye başkanları Mansur...

Altın, Gümüş, BİST Düşerken De El Ele

22 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Barings, Hisse Senedi Almak İçin Fırsat Kolluyor

Varlık yönetimi şirketi Barings'in, yerli yatırımcının satışa geçmesi durumunda Borsa İstanbul'daki pozisyonunu artırmayı planladığı bildirildi.

KRİPTO YENİ HAFTAYA UMUTLU BAŞLIYOR

Geçtiğimiz hafta İran-İsrail gerginliği ile başlayan süreç, belki de en çok kripto yatırımcısını vurdu. İsrail, İran'ın gönderdiği drone ve füzeleri tek tek düşürürken, altcoin yatırımcısı her roketi cüzdanlarında hissetti.

Hamas Ziyareti, Piyasayı Nasıl Etkiler?

Hamas yetkililerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi, piyasayı nasıl etkiler? Son rehine anlaşmasını reddetmesi nedeniyle Katar'a yük haline geldiği ifade edilen Hamas'ın, "yer arayışı çerçevesinde" bu görüşmeyi gerçekleştirdiği ileri sürül