fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelCoface: “Polonya’da şirketlerin yüzde...

Coface: “Polonya’da şirketlerin yüzde 99’u ödemelerde gecikme yaşıyor”

Ticari alacak sigortası alanında ve küresel ekonomide referans noktası olan Coface, Türkiye’nin dış ticaretinde 2018 yılında %1,6’lık büyüklüğe sahip olan Polonya’nın şirket ödemelerine yönelik bir araştırma raporu yayınladı. Raporda 2018 yılında şirketlerin %99’unun ödemelerde gecikme yaşadığını, bunun ülke genelinde standart bir uygulama olduğu, öte yandan ödenmeyen alacaklarda sadece küçük bir azalma olduğu kaydediliyor. Yayınlanan basın bülteninin tamamı aşağıdadır:

Polonya Ödemeler Anketi 2019: Şirketlerin yüzde 99’u ödemelerde gecikme yaşıyor

2018 yılında, Polonya 2011 yılından bu yana kaydettiği en yüksek büyüme oranı olan yüzde 5,1’lik büyüme performansı ile ekonomik toparlanmada en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Bu olumlu makroekonomik ortama rağmen, ödeme gecikmelerinin Polonya piyasasında standart bir uygulama olmaya devam ettiği görülüyor. Coface anketine katılan Polonyalı şirketlerin neredeyse yüzde 99’u ödemelerde gecikme yaşamıştır. On şirketten sadece biri ödemeleri zamanında aldığını bildirmiştir.

Ödemelerdeki ortalama gecikme süresi azalıyor ancak sektörler birbirleri arasında farklı bir tablo sergiliyor…

2018 yılında ekonomik hızlanmaya rağmen, ödenmeyen alacaklarda sadece küçük bir azalma kaydedilmiştir. Ödemelerdeki ortalama gecikme süresi şu anda 59,9 gün olup bu süre 2017 yılına göre sadece 3 gün daha kısadır. Ödemelerdeki gecikme süresinin 26 gün olduğu tekstil, en iyi durumda olan sektör konumundadır. Taşımacılık ve inşaat şirketleri, sırasıyla 140 ve 105 günlük gecikme süreleri ile yine ödemelerde en fazla gecikmenin yaşandığı sektörler olmuştur. Her iki sektörde 2017 yılına göre hafif bir iyileşme kaydedilmiştir ancak bu yıl için kötüye gidiş beklenmektedir. Ödemelerdeki gecikme sürelerinde en fazla artış perakende sektöründe kaydedilmiştir (15 günden 44 güne çıkmıştır).

Polonyalı işletmeler için olumlu görünüm…

Ödeme anketinde, hem ekonominin orta vadedeki durumunu hem de daha yapısal özellikteki iş ortamını yansıtan şirketlerin ödeme davranışları araştırılmıştır. Coface’ın Orta ve Doğu Avrupa Bölge Ekonomisti Grzegorz Sielewicz konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Şirketlerin yüzde 52’si önümüzdeki 6 aylık dönemde karlılıklarının artacağını tahmin ederken, yüzde 39’u karlılıklarında bir azalma öngörüyor. Tekstil, otomotiv ve enerji sektörleri satışlarında bir iyileşme bekliyor. Öte yandan, ilaç, metal ve inşaat sektörleri satışlarının azalacağını tahmin ediyor.” Coface’ın gerçekleştirmiş olduğu ankete göre, oniki sektörden dokuzu önümüzdeki aylarda ödenmemiş alacakların miktarının azalacağını tahmin ediyor.

Coface Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi CEO’su Declan Daly’nin ödeme anketi ile ilgili görüşleri ise şöyle: “Polonya Ödeme Anketi, diğer Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde de yaşanmakta olan eğilimi teyit etmektedir. Güçlü ekonomik faaliyet, şirketlerin algıladıkları zorlukları maskeleyebilir. Rekabet ortamı ve artan maliyetler marjları baskılamıştır ve bu aynı zamanda işletmelerin ödeme likiditesini de etkileyecektir. Ekonomide yaşanacak yavaşlama ile birlikte, şirketler daha az destekleyici bir ortamda faaliyet göstermek zorunda kalacaktır.”

Most Popular

More from Author

Merkez Bu Sefer ‘PAS’ Dedi

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Read Now

Merkez Bu Sefer ‘PAS’ Dedi

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz oranlarının...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin’de Büyük Bir Hareket Geliyor Olabilir Mi?

Bitcoin'de ödül yarılanmasının da geçilmesiyle gözler fiyat hareketine çevrilmiş durumda. 73.750 dolar zirvesinden sonra düzeltme gören Bitcoin'de 59-60.000 dolar seviyesi şu ana kadar destek olarak çalıştı.