fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomiMerkez Bankası sıkı duruşunu...

Merkez Bankası sıkı duruşunu koruyacak, faiz indirimleri ise kapıda

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, beklentilere paralel olarak, 25 Nisan tarihli toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %24 düzeyinde sabit tuttu. Merkez Bankası toplantı sonrasında faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda şu noktalara değindi:

“Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.”

1Ç2019’da ihracat ve ithalatta yukarı yönlü bir eğilim var ancak 2018 ortalamasının hayli gerisinde. Bu da iç talepteki daralmayı teyit ediyor. İhracat ise 2018 yılının aynı dönemine göre %3’lük artışa işaret ediyor. Bu sebeple cari açık düşüş eğilimini koruyor.

“İç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Bununla birlikte, gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini göstermektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.”

Merkez Bankasının temel amacı fiyat istikrarını korumaktır. TL’de değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki önlenemeyen artış enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği sürece Merkez Bankası sıkı para politikasını koruyacak ki toplantı öncesinde bu vurguyu görmek istemiştik. Şimdi önemli olan “belirgin iyileşme”nin zamanı ve süresi. Yaz ayları Banka’nın elini rahatlatabilir ancak üretim maliyetleri üzerinde baskı oluşturan TL’deki değer kaybının sönmesi için siyasi gerilimlerin (seçimlerin yenilenmesi, S-400, ABD’nin Türkiye’ye yaptırım muafiyetini 1 Mayıs’tan itibaren kaldıracak olması) azalması, Merkez Bankasının rezervlerini güçlendirmesi ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Yapısal Dönüşüm Adımları 2019 programında yer alan takvime bağlı kalarak doyurucu reform adımlarını atması gerekiyor.

“Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir.”

Yeni Ekonomi Programı’nda 2019 ve 2020 sonu enflasyon hedefleri sırasıyla %15,9 ve %9,8 seviyelerinde bulunuyor. Patika enflasyonda düşüşü gösteriyor ki TCMB Beklenti Anketi’nde de piyasa profesyonellerinin tahminleri sırasıyla %16 ve %12 seviyelerinde bulunuyor. Dolayısıyla basın bülteninden anladığımız Merkez Bankası para musluklarını kısarak sıkı para politikasını sürdürecek ve patikaya uyum adına faiz indirmeye başlayacak. TCMB’nin 2019 yılı için toplantı tarihleri: 12 Haziran, 25 Temmuz, 12 Eylül, 24 Ekim ve 12 Aralık.

Evet, Merkez Bankası Haziran ayı ile birlikte faiz indirmeye başlayabilir ancak TL’de dalgalanmaların süreceği ihtimalini göz ardı etmemek gerekiyor.

Bir önceki paragraf değerlendirmemizde yer alan şartların sağlanması elbette en iyi senaryo ancak ABD’de 2020 seçim hazırlıklarına başlanması Başkan Trump’ın sert söylemlerinin ve politikalarının süreceği anlamına geliyor.

Piyasa beklentisi yıl sonuna kadar en fazla 400 baz puan indirim olacağı yönünde.

Dr. Fulya Gürbüz

Most Popular

More from Author

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasında Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Londra’nın Hayali, Borsayı Yükseltti

7 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ABD Enflasyonuna Farklı Bir Perspektif

Mart ayında CPI (TÜFE), %3,2'den %3,5'e yükseldi ve Çekirdek TÜFE (gıda...

Popülizm Olmadığı Gibi 184 Milyar Dolar da Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Kabine Toplantısından sonra ekonomi politikasına olan...

Read Now

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasında Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Londra’nın Hayali, Borsayı Yükseltti

7 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ABD Enflasyonuna Farklı Bir Perspektif

Mart ayında CPI (TÜFE), %3,2'den %3,5'e yükseldi ve Çekirdek TÜFE (gıda ve enerji fiyatları hariç) %3,8'de sabit kaldı. İlk bakışta, son 12 ayda Fed'in %2'lik hedefine hiç yaklaşmış gibi görünmüyoruz, ancak manşet rakamını yukarı doğru çekmeye devam eden iki temel değişken var. Ve özellikle, her ikisinin de...

Popülizm Olmadığı Gibi 184 Milyar Dolar da Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Kabine Toplantısından sonra ekonomi politikasına olan güvenlerini vurguladı ve seçim sürecinde popülizme meyil etmediklerini belirtti. Kabine Toplantısının ana gündem maddeleri öğretmen atamaları, ekonomi ve kamuda tasarruf oldu. Ekonomi politikasından geri dönüş olmayacağı ve Orta Vadeli Programın başarılı olduğu vurgulandı. Geçen yıl brüt...

Otomotivde Faiz Etkisi Başladı. Bilançolar Öncesi Veriler Ne Durumda?

ODD'nin Nisan 2024 verilerine göre, Türkiye'nin binek araç ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre %22,3 düşüşle 75,9 bin adet olarak kaydedildi. Binek araç segmenti %20,6'lık bir düşüşle 61,4 bin seviyesine gerilerken hafif ticari araç satışları %28,6 daralarak 14,5 bin adede indi. Buna göre, toplam satışlar 2024'te ilk 4 ayın toplamı yıllık %11,3 arttı.

BIST 320 Dolar Sınavında, Altın ve Gümüş Yükselişte

6 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

BIST Not Artışını Nasıl Fiyatlayacak?

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti. Kredi notu görünümünü, pozitif olarak korudu. Dezenflasyon politikasından geri adım atılmadığı takdirde, 19 Temmuz'daki kredi notu kararında not artışı bekleniyor. https://twitter.com/aydin_brcu/status/1786674060669206887 https://twitter.com/oz_yurtdasseven/status/1786501620114526616 Tankut Taner Çelik'in Detaylı Kredi Not Aksiyonları Çalışması Tankut Taner Çelik, dün kanalımızda...

Kriptolara ABD’den Can Suyu

Geçtiğimiz haftayı düşüşle geçiren Bitcoin, cuma günü ABD'den gelen dezenflasyonist veriler ile yükselişe geçti.

Ünlü&Co Mayıs Ayı Yatırım Sepetleri

Ünlü&Co Mayıs 2024 yatırım sepetleri raporu yazımızda!

Otomotiv Sektör Raporları | Nisan 2024

Yurt içi pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışları Nisan 2024'te yıllık bazda %22,3 azalışla tamamlandı. Aracı kurumlar, Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) ve Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan 2024 yılı Nisan ayına ait son verileri ve değerlendirmeleri içeren raporlara aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Aracı Kurum ve Bankaların Enflasyon Raporları

Aracı kurumlar ve bankaların, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2024 yılı Nisan TÜFE sonrası değerlendirmelerini içeren raporlara ve TÜİK'in açıkladığı Nisan 2024 raporuna aşağıdan ulaşabilirsiniz:

S&P Global, Türkiye’nin Kredi Notunu Yükseltti

Uluslararası finans piyasalarının önde gelen kuruluşlarından S&P Global, Türkiye’nin ekonomik istikrarına yönelik güvenini artırarak kredi notunu “B” seviyesinden “B+” seviyesine çıkardı. Bu karar, piyasa beklentileriyle uyumlu olarak, ülkenin ekonomik görünümünü “pozitif” olarak nitelendirdi. Ekonomi çevrelerinde yapılan değerlendirmelerde, Türkiye’nin yerel seçimler sonrası dış dengeleme ve politika koordinasyonunda gösterdiği ilerleme,...