fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomiVirüs ortamında tüketicinin güveni...

Virüs ortamında tüketicinin güveni arttı, reel sektörün güveni düştü

Mart ayında, bir önceki aya göre;

. Tüketicinin güveni arttı,

. Reel kesimin güveni azaldı,

. İnşaat sektöründe güven arttı, hizmet ve perakende ticaret sektörlerinde azaldı.

Tüketici, maddi durum beklentisini yükseltti

TÜİK verilerine göre, gelecek 12 aylık döneme ilişkin olarak, tüketici güven endeksi Mart ayında önceki aya göre %1,7 artışla 58,2 oldu.

Tüketicinin; işsiz sayısı beklentisi arttı, genel ekonomik durum ve tasarruf etme beklentileri azaldı. Yine de tüketici umudunu kaybetmedi, maddi durum beklentisi yükseldi.

Genel ekonomik durum kötüye giderken umudunu kaybetmeyen anket katılımcılarının hangi gelir grubuna dahil olduğunu merak ettim doğrusu.

Tüketicinin aksine, reel kesimin gelecek 3 ve 12 aya ilişkin beklentileri kötüleşti

TCMB verilerine göre, reel kesim güven endeksi Mart ayında önceki aya göre %7,6 düşüşle 98,6 seviyesine geriledi.

Mevcut mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde ve ihracat sipariş miktarında bir önceki ayda artış bildirenler lehine olan seyir azalış bildirenler lehine döndü. İç piyasa sipariş miktarında ise bir önceki ayda azalış bildirenler lehine olan seyir artış bildirenler lehine döndü.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler güçlendi, mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler zayıfladı.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı. Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentiler azalış bekleyenler lehine döndü, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler zayıflamaya devam etti.

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir zayıfladı, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir güçlendi. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentileri zayıfladı. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,1 puan artarak %13,2 oldu.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı %8,8’e, aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise %70,3’e gerilerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı %20,9’a yükseldi.

Güven endeksi, hizmet ve perakende ticaret sektörlerinde düştü, inşaat sektöründe yükseldi

TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %6,0 ve perakende ticaret sektöründe %1,2 azalırken, inşaat sektöründe %3,7 arttı.

Hizmet sektörü güven endeksi 92,5 oldu…

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Şubat ayında 98,5 iken, Mart ayında %6,0 oranında azalarak 92,5 değerini aldı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi %7,6 azalarak 97,7 oldu. Son üç aylık dönemde iş durumu alt endeksi %4,8 azalarak 90,6 değerini aldı. Son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep alt endeksi ise %5,6 azalarak 89,3 değerini aldı.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi 101,7 oldu…

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Mart ayında %1,2 oranında azalarak 101,7 değerini aldı. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, mevcut mal stok seviyesi alt endeksi %0,2 artarak 108,0 değerini aldı. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi %2,4 azalarak 102,5, son üç aylık dönemde iş hacmi satışlar alt endeksi ise %1,4 azalarak 94,4 oldu.

İnşaat sektörü güven endeksi 77,2 oldu…

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 74,5 iken, Mart ayında %3,7 oranında artarak 77,2 değerini aldı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi %5,4 artarak 93,4 oldu. Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi ise %1,2 artarak 61,1 değerini aldı.

İnşaat sektöründe Mart ayında girişimlerin %37,1’i faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını, %62,9’u ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu belirtti. İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan en önemli temel faktörlerden; “finansman sorunları” Şubat ayında %42,1 iken Mart ayında %42,0, “talep yetersizliği” Şubat ayında %34,7 iken Mart ayında %31,1 ve “hava şartları” Şubat ayında %18,3 iken Mart ayında %11,2 oldu.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

More from Author

Siyasi Gerilim Gölgesinde Bitcoin

Ortadoğu'daki gerilim piyasalar üzerinde stres yaratmaya devam ediyor. Hafta sonu İran'ın misillemesi ile gözler İsrail'e çevrilmişti. İsrail cephesinden gelen açıklamaların gerilimi düşürücü yönde olmaması kripto paraları baskılamaya devam ediyor.

İran’dan İsrail’e Hızlı Uyarı

https://twitter.com/TurkishIndy/status/1779937426359595201 İran Dışişleri Bakanı Amir Abdullahiyan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile...

Borsa, Tatilden Düşerek Döndü

15 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

İstanbul Fintech Week, Yarın Başlıyor

Küresel ve ulusal dijital finans ekosistemini buluşturacak İstanbul Fintech Week (IFW’24),...

Read Now

Siyasi Gerilim Gölgesinde Bitcoin

Ortadoğu'daki gerilim piyasalar üzerinde stres yaratmaya devam ediyor. Hafta sonu İran'ın misillemesi ile gözler İsrail'e çevrilmişti. İsrail cephesinden gelen açıklamaların gerilimi düşürücü yönde olmaması kripto paraları baskılamaya devam ediyor.

İran’dan İsrail’e Hızlı Uyarı

https://twitter.com/TurkishIndy/status/1779937426359595201 İran Dışişleri Bakanı Amir Abdullahiyan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Abdullahiyan, İran'ın İsrail'e saldırısını Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51. maddesi çerçevesinde "meşru müdafaa" olarak değerlendirdiğini ve bölgedeki krizlerin nedeni olarak İsrail'in politikalarını işaret etti. Abdullahiyan İngiltere'nin, Gazze'de yaşananlar karşısında İsrail'e desteğini sürdürmesi ve İran'ın...

Borsa, Tatilden Düşerek Döndü

15 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

İstanbul Fintech Week, Yarın Başlıyor

Küresel ve ulusal dijital finans ekosistemini buluşturacak İstanbul Fintech Week (IFW’24), yarın başlıyor. Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşinci kez düzenlenecek IFW’24, "Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor" temasıyla 16-17 Nisan'da Fişekhane’de gerçekleştirilecek. Web3’ten dijital paralara, yapay zekâdan işletmelerde finansal teknolojilerin kullanımına,...

Gözler Faiz İndiriminden Ortadoğu’ya yöneldi

Piyasaların normalleşmesi yolunda ABD'de faiz indirimine odaklanılmışken gün geçtikçe dillendirilen dünyaya yayılan savaş ihtimali, piyasalarda belirsizlik havasını artırdı. Peki bu ortamda ne yapmalı?

İran-İsrail Geriliminden Kriptolara Kalan

İran-İsrail gerginliğinden kriptolar da nasibini aldı. Altcoinlerde büyük çıkışlar yaşanırken Bitcoin'de 15%'lere varan düşüş yaşandı.

Misilleme mi yoksa tiyatro mu?

İran'ın 13 Nisan'daki İsrail saldırısı, anlaşmalı misilleme olabilir mi? Bu doğrultuda kanaat oluşursa piyasaların bu durumu çok da önemsememesi mümkün mü? İsrail jetlerinin 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’da İran başkonsolosluk ek binasını vurması sonucunda 7 kişi hayatını kaybetti, hayatını kaybeden kişilerden ikisi devrim muhafızlarında tuğgeneral rütbesinde askerlerdi....

Viski: Değer Koruma ve Yatırım Aracı Olabilir mi?

Viski, yatırım aracı mıdır? Nadir viski nasıl bulunur? Viskideki değer artışı kalıcı mı? Sizin için derledik, sunduk. Keyifli okumalar, seyirler.

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B17 – KRİPTO

HALVİNG'E 7 KALA 67 BİN DOLAR Dünya piyasalarında yaşanan çalkantı , İsrail - İran arasında yaşanan gerilim ve ABD tarafında enflasyonun beklentilerin üstünde gelmesi Bitcoin üzerinde satış baskısı oluşturdu.Amerikan tahvili ve doların yukarı yönlü hareket ettiği şu günlerde S&P 500 endeksi, yüzde 1.6 oranında kayıp yaşarken dolar endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – B17 – Borsa

Dolar Bazlı Ralli Geliyor Mu? Seçimin hemen ardından gelen hafta yaptığımız yayında "Seçim bitti, şimdi ne olacak?" demiştik ve yazımıza kalkışa hazırlanan bir roket görseliyle başlamıştık. Bunun ardından Perşembe-Cuma-Pazartesi ve Salı(yarım gün) 4 günde BIST100 endeksi(evet endeksin tamamı) yaklaşık %10 yükseldi! Bayram dinginliğinde kısa bir Borsa İstanbul analizi...

Bitcoin’de durgunluk 

70 bin dolar bölgesinde yön arayışında olan Bitcoin, FED ve Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen olumsuz verileri mi, ödül yarılanmasını mı fiyatlayacak?   Avrupa Merkez Bankası’nın gösterge faiz oranını %4.5 oranında, mevduat faizini %4 oranında sabit tutması ve ardından gelen Lagarde’ın açıklamasıyla birlikte, piyasaların haziran ayında faiz indirimi beklentisi %70’e...

İstanbul Neden Dolu, Bodrum Neden Boş?

Yakın zamana kadar bayram tatillerinde duymaya alıştığımız "İstanbul boşaldı, tatil beldeleri doldu" haberlerine bu yıl pek rastlayamadık. Peki bunun nedenleri neler olabilir? Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) araştırmasına göre, "Yılda 1 hafta tatile gitmeye imkanı olmayanlar"ın sayısı, Türkiye'de nüfusun yüzde 59'unu oluşturuyor. AB ortalaması ise yüzde 29. Buna bakarak...