fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomiEkonomi Gündemi: Enflasyon, reel...

Ekonomi Gündemi: Enflasyon, reel getiri, reel kur, nakit bütçe, TCMB Beklenti anketi, dış ticaret endeksleri

5 NİSAN 2021, PAZARTESİ

MART AYI ENFLASYON VERİLERİ – TÜİK

Şubat ayında yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %27,09, aylık %1,22 artış kaydetmişti. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Şubat ayında yıllık %15,61, aylık %0,91 artmıştı. AA Finans anketine göre TÜFE’nin Mart ayında ortalama olarak aylık %1,09, yıllık %16,21 artması bekleniyor. Yİ-ÜFE’nin ise Türk lirasındaki değer kaybı ve tedarik zincirindeki aksaklıkların ithal ham madde fiyatlarını artırmaya devam etmesine bağlı olarak aylık %3’ten fazla artma yükselebilir ki bu yükseliş Yİ-ÜFE’nin yıllık bazda %30’lara yükselmesine sebep olacaktır.

Kaynak: Turkey Data Monitor

MART AYI FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARI REEL GETİRİ ORANLARI – TÜİK

Finansal yatırım araçlarının Şubat ayı reel getirilerini aşağıdaki grafik hem TÜFE hem de Yİ-ÜFE bazlı olarak göstermektedir.

Kaynak: TÜİK

6 NİSAN 2021, SALI

MART AYI REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU (REK) – TCMB

Şubat ayında TÜFE bazlık REK Şubat ayında aylık 3,6 puan artışla 69,7 seviyesine, Yİ-ÜFE bazlı REK ise aylık 4,7 puan artışla 83 seviyesine yükselmişti. TCMB REK hesaplama yöntemi şu şekildedir: “ülkemiz fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığımız ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalamasıdır”. REK’teki artış TL’nin reel olarak değer kazandığını, yani Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını göstermektedir. REK, Aralık-Ocak-Şubat döneminde arka arkaya artış kaydetmişti, ancak Mart ayında yaşanan TL’deki sert değer kaybı REK’te düşüşe sebep olacak.

Kaynak: Turkey Data Monitor

7 NİSAN 2021, ÇARŞAMBA

MART AYI NAKİT BÜTÇE VERİLERİ – HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI

Hükumetin nakit giriş çıkışlarını gösteren nakit bütçe dengesi, Şubat ayında 3,5 milyar TL açık vermişti. Merkezi yönetim bütçesi ise Şubat ayında 23,2 milyar TL fazla vermişti.  

MART AYI KÜRESEL HİZMET SEKTÖRÜ PMI VERİLERİ – IHS MARKIT

IHS Markit tarafından açıklanan J.P.Morgan Küresel Hizmet Sektörü İş Aktivitesi Endeksi Şubat ayında aylık 1,2 puan artışla 52,8 seviyesine yükselmişti. Endeksin 50 üzerindeki değerler sektörün önceki aya göre büyüdüğünü gösteriyor. Şubat ayındaki iyileşmede en büyük katkı ABD’den gelmiş, sektörde büyüme kaydeden diğer ülkeler olarak Çin, Hindistan, Rusya, Avustralya ve Kazakistan sıralanmıştı. Hizmet sektörleri daralmaya devam eden ülkeler olarak Euro Bölgesi, Japonya, İngiltere ve Brezilya listelenmişti.

8 NİSAN 2021, PERŞEMBE

TCMB VE BDDK, 1 NİSAN 2021 TARİHLİ HAFTALIK PARA VE BANKA VERİLERİ – BDDK, TCMB

26 Mart haftasında piyasadaki likiditeyi gösteren parasal göstergelerde (M1, M2, M3) önceki haftaya göre artış kaydedildi. Önceki haftaya göre dolaşımdaki para 5 milyar TL, vadesiz TL mevduat 23 milyar TL, vadeli TL mevduat 24 milyar TL, yabancı para mevduat 45 milyar TL yükseldi. Döviz tevdiat hesapları haftalık 6 milyar dolar azalışla 217 milyar dolar seviyesine geriledi. Bankacılık sistemi yabancı para net genel pozisyonu haftalık 0,7 milyar dolar azalışla 5,6 milyar dolar oldu. Uluslararası rezervler bir önceki haftaya göre 2,5 milyar dolar azalışla 90,6 milyar dolar seviyesine indi; altın rezervleri 0,5 milyar dolar arttı, döviz rezervleri 3 milyar dolar azaldı. Merkez Bankası net rezerv ve döviz likiditesi açığı 1 milyar dolar artışla 44,5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi toplamı önceki haftaya göre 7,5 milyar düşüşle 31,5 milyar dolar oldu. TL mevduat faiz oranları %19,5, TL cinsi ticari kredi faiz oranları %21,06, TL cinsi ihtiyaç kredileri faiz oranı %24,19 seviyelerine kadar yükseldi.

9 NİSAN 2021, CUMA

NİSAN AYI TCMB BEKLENTİ ANKETİ SONUÇLARI – TCMB  

Mart ayı Beklenti Anketi sonuçlarına göre yıl sonunda TÜFE %11,54, Dolar/TL kuru 7,946, cari açık 25,2 milyar dolar, GSYH büyümesi %4,42, 2022 yılı GSYH büyümesi %4,24 olması bekleniyor.

ŞUBAT AYI DIŞ TİCARET ENDEKSLERİ – TÜİK

Ocak ayında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat miktar endeksi bir önceki aya göre %1,8 artmış, ithalat miktar endeksi %1,6 azalmıştı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan dış ticaret haddi ise önceki aya göre 0,1 puan düşüşle 97,5 olmuştu.

Kaynak: TÜİK

Dr. Fulya Gürbüz

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin’de Büyük Bir Hareket Geliyor Olabilir Mi?

Bitcoin'de ödül yarılanmasının da geçilmesiyle gözler fiyat hareketine çevrilmiş durumda. 73.750 dolar zirvesinden sonra düzeltme gören Bitcoin'de 59-60.000 dolar seviyesi şu ana kadar destek olarak çalıştı.

Bugün Mehmet Şimşek’in yerine kim geçecek ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 23 Nisan için yayınladığı mesaj ekonomi...

Altın, Gümüş, BİST Düşerken De El Ele

22 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Read Now

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin’de Büyük Bir Hareket Geliyor Olabilir Mi?

Bitcoin'de ödül yarılanmasının da geçilmesiyle gözler fiyat hareketine çevrilmiş durumda. 73.750 dolar zirvesinden sonra düzeltme gören Bitcoin'de 59-60.000 dolar seviyesi şu ana kadar destek olarak çalıştı.

Bugün Mehmet Şimşek’in yerine kim geçecek ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 23 Nisan için yayınladığı mesaj ekonomi dünyasında tartışmalara yol açtı. Bahçeli, açıklamasında "yerel halk" ifadesini kullanarak Türk milletini değersizleştiren bir zihniyete atıfta bulundu. İfadenin asıl hedefinin Mehmet Şimşek olduğu düşünülüyordu fakat , Bahçeli'nin asıl hedefinin CHP'nin Ankara ve İstanbul belediye başkanları Mansur...

Altın, Gümüş, BİST Düşerken De El Ele

22 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Barings, Hisse Senedi Almak İçin Fırsat Kolluyor

Varlık yönetimi şirketi Barings'in, yerli yatırımcının satışa geçmesi durumunda Borsa İstanbul'daki pozisyonunu artırmayı planladığı bildirildi.

KRİPTO YENİ HAFTAYA UMUTLU BAŞLIYOR

Geçtiğimiz hafta İran-İsrail gerginliği ile başlayan süreç, belki de en çok kripto yatırımcısını vurdu. İsrail, İran'ın gönderdiği drone ve füzeleri tek tek düşürürken, altcoin yatırımcısı her roketi cüzdanlarında hissetti.

Hamas Ziyareti, Piyasayı Nasıl Etkiler?

Hamas yetkililerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi, piyasayı nasıl etkiler? Son rehine anlaşmasını reddetmesi nedeniyle Katar'a yük haline geldiği ifade edilen Hamas'ın, "yer arayışı çerçevesinde" bu görüşmeyi gerçekleştirdiği ileri sürül

Borsaya Yabancı Akını – Borsadan “KAP” da Gel B12

BIST100 BIST100 / USD Bakan Bayraktar: Doğalgaz ve Elektrik Fiyatlarına Mayıs'ta Zam Yok Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Mayıs ayı içinde elektrik ve doğalgaz tarifelerine zam yapılmayacağını duyurdu. Bu açıklama, tüketiciler için önemli bir rahatlama sağlayarak enerji maliyetlerinin sabit kalacağını işaret ediyor. KKM'de Düşüş Devam Ediyor Geçtiğimiz hafta, Kur Korumalı...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Borsa – Bölüm 18

Borsamızda yine hareketli bir haftayı geride bıraktık. Haftalık bazda baktığımızda endeks getirisi -%1.23. Düne kadar 4 gün üst üste gelen düşüşün ardından Cuma günü Fitch'ten gelen değerlendirme haberiyle paralel olarak sert gelen alımlarla(özellikle bankacılık) haftayı 9693.46 puandan tamamladık. Gelelim incelememize. #BIST100 Geçen haftaki yükselişin ardından 4 gün art arda...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B18 – KRİPTO

İRAN VURDU ALTCOİNLER PATLADI Geçtiğimiz haftaya İran'ın İsrail'e yaptığı saldırı damga vurdu.Uzun zamandır İsrail'in İran Büyükelçiliğine yaptığı saldırıya karşılık vereceğini söyleyen İran , bu hafta söylemlerini gerçekleştirdi. Vuran İran , Vurulan İsrail oldu ama öyle gözüküyor ki tek hasar alan Bitcoin ve Altcoinler oldu.Özellikle Bitcoin sınırlı şekilde düşerken Altcoinler...

BTC Halving Tamamlandı

Bitcoin'inde enflasyonist arzı düzenlemek için tasarlanan yaklaşık dört yılda bir gerçekleşen yarılanma tamamlandı ve madencilik ödülleri blok başına 6,25 BTC'den 3,125 BTC'ye düştü. Bitcoin tarihindeki 2024 yarılanma bloğu(840,000), kullanıcıların 2,4 milyon dolarlık ücretler ödemesiyle bugüne kadarki en pahalı blok oldu. Bu ödeme büyük ölçüde yarılanma olayıyla aynı...

Altın, Gümüş, BİST El Ele Yükselişte

19 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.