fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomiFaizsiz özkaynak finansmanı için...

Faizsiz özkaynak finansmanı için şirketler sırada

Tüketici fiyat enflasyonunun (TÜFE) Ağustos itibariyle yıllık %19,25, üretici fiyat enflasyonunun (Yİ-ÜFE) %45,52, ticari kredi faiz oranlarının %20’nin üzerinde seyrettiği mevcut ortamda şirketler faizsiz özkaynak yaratabilmek için halka arza yöneliyorlar.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) verilerine göre (https://www.bloomberght.com/spk-baskani-2020-de-sirketler-halka-arzla-1-1-milyar-tl-sagladi-2271693) 2020 yılında şirketler ilk halka arz yoluyla 1,1 milyar TL, bedelli sermaye artırımı yoluyla 21,8 milyar TL finansman sağlamış.

Habertürk’te yer alan habere göre ise (https://www.haberturk.com/halka-arzda-kim-kazandi-3099106-ekonomi ) 2021 yılının  ilk beş ayında halka arzların toplamı 11 milyar TL seviyesini geçmiş, 6,1 milyar liralık bedelli sermaye artırımı gerçekleştirilmiş.

Halka arza talep gösteren yatırımcı sayısı 2021’in başında 845 bin seviyesindeyken ilk beş ayda yatırımcı sayısı 21 bine kadar inmiş. Yatırımcılar, halka arzlara katılmak yerine hali hazırda hisse senedi ihraç etmiş ve güçlü performans sergileyen mevcut şirketlerin bedelli sermaye artırımına katkı sağlamışlar.

Yatırımcıların bedelli sermaye artırımlarına talep göstermeleri ve 2021 yılının ilk beş ayında halka arzı yapılan 20 şirketten 16’sının yatırımcılarına para kazandırmış olmaları bu şirketler için önemli bir başarı olarak nitelendirilebilir.

Foreks verilerini derleyen Nisan 2021 tarihli başka bir haberde ise (https://paraajansi.com.tr/halka-arz-ve-bedelli-sermaye-furyasi-sirketlere-yaradi/87216/) bedelli sermaye artırımı yolu ile piyasadan en fazla sermaye çeken ilk üç şirket sıralanmış: 612,7 milyon TL ile İhlas Holding, 311,2 milyon TL ile Cemaş Döküm ve 187,5 milyon TL ile İzmir Demir Çelik.

KAP’tan da takip edilebileceği gibi  SPK’ya halka arz ve bedelli sermaye artırımı başvurusunda bulunup sonuç bekleyen şirket sayıları giderek artıyor. 2021 yılının ilk beş ayında yapılan halka arzların sadece %5,8’inin yabancı yatırımcılar tarafından talep gördüğünü dikkate aldığımızda, bedelli sermaye artırımlarının yabancı yatırımcı çekme şansını halka arzlara göre çok daha artırdığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde yatırımcıların bir yandan halka arzlara, bir yandan da özellikle bedelli sermaye artırımlarına olan ilgileri, hisse senetlerinin performansı yani Borsa İstanbul’un geleceği açısından çok ama çok önemli olacak.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını...

Read Now

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin’de Büyük Bir Hareket Geliyor Olabilir Mi?

Bitcoin'de ödül yarılanmasının da geçilmesiyle gözler fiyat hareketine çevrilmiş durumda. 73.750 dolar zirvesinden sonra düzeltme gören Bitcoin'de 59-60.000 dolar seviyesi şu ana kadar destek olarak çalıştı.

Bugün Mehmet Şimşek’in yerine kim geçecek ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 23 Nisan için yayınladığı mesaj ekonomi dünyasında tartışmalara yol açtı. Bahçeli, açıklamasında "yerel halk" ifadesini kullanarak Türk milletini değersizleştiren bir zihniyete atıfta bulundu. İfadenin asıl hedefinin Mehmet Şimşek olduğu düşünülüyordu fakat , Bahçeli'nin asıl hedefinin CHP'nin Ankara ve İstanbul belediye başkanları Mansur...

Altın, Gümüş, BİST Düşerken De El Ele

22 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Barings, Hisse Senedi Almak İçin Fırsat Kolluyor

Varlık yönetimi şirketi Barings'in, yerli yatırımcının satışa geçmesi durumunda Borsa İstanbul'daki pozisyonunu artırmayı planladığı bildirildi.

KRİPTO YENİ HAFTAYA UMUTLU BAŞLIYOR

Geçtiğimiz hafta İran-İsrail gerginliği ile başlayan süreç, belki de en çok kripto yatırımcısını vurdu. İsrail, İran'ın gönderdiği drone ve füzeleri tek tek düşürürken, altcoin yatırımcısı her roketi cüzdanlarında hissetti.

Hamas Ziyareti, Piyasayı Nasıl Etkiler?

Hamas yetkililerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi, piyasayı nasıl etkiler? Son rehine anlaşmasını reddetmesi nedeniyle Katar'a yük haline geldiği ifade edilen Hamas'ın, "yer arayışı çerçevesinde" bu görüşmeyi gerçekleştirdiği ileri sürül