fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomiGünlük Bülten - 7...

Günlük Bülten – 7 Ocak 2021

6 Ocak’ta;

. Bitcoin Kazakistan saldırılarıyla sert düştü,

. Fed’in bilanço küçültme olasılığı tahvil faizlerini yukarı çekti,

. MÜSİAD kredi faiz oranlarının %18-20 bandına gerilemesine işaret etti,

. Fed’in erken faiz artırımına başlayacağı beklentisi ve artan enflasyonist baskıların etkisiyle TL’deki değer kaybı sürdü.

6 Ocak 2022 – Piyasa Verileri

Bir önceki güne göre değişimler:

6 Ocak 2022 – Makroekonomik Veriler

. 31 Aralık 2021 verilerine göre döviz mevduatları önceki haftaya göre 2,1 milyar dolar azalışla 232,2 milyar dolar seviyesine geriledi. Gerçek kişilerin döviz mevduatları 0,5 milyar dolar artışla 118,1 milyar dolara yükseldi, tüzel kişilerin döviz mevduatları önceki haftaya göre 2,7 milyar azalışla 87,8 milyar dolara geriledi. TCMB uluslararası rezervleri aynı hafta 0,2 milyar dolar artışla 111,1 milyar dolar oldu.

. Türkiye’nin ABD’ye ihracatı 2021 yılında yıllık %45 artışla 13 milyar dolar oldu. Almanya ve İngiltere’nin ardından ABD, Türkiye’nin ihracat yaptığı üçüncü en büyük pazar oldu.(dunya.com)

. Dünya Gazetesi hesaplamalarına göre 2021 yılında Türkiye’nin hammadde ithalatı yıllık %28,9’luk artışla 210 milyar dolar seviyesine yükseldi. Yatırım malları ithalatı ise aynı dönemde %13,1’lik artışla 36,0 milyar dolar oldu. (dunya.com)

. MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Yüzde 14’lük politika faizi maalesef reel sektöre yansımış değil. Bizim talebimiz en azından yüzde 14 politika faizi varken bankaların masrafını koyup bunların maksimum yüzde 18-20’lerde olması herkesçe arzu ediliyor” dedi (bloomberght.com). TCMB verilerine göre kredi faiz oranları 24 Aralık haftasında ortalama %23,61 seviyesinde bulunuyor.

. Memur-Sen verilerine göre Aralık 2021’de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı aylık %13,5 artışla 3.526,5 TL, yoksulluk sınırı aylık %14,7 artışla 10.119,8 TL oldu. TÜRK-İŞ hesaplamasına göre Aralık 2021’de açlık sınırı 4.013,3 TL, yoksulluk sınırı 13.072,5 TL ile önceki aya göre %25,7 artuş kaydetmişti.

. Almanya’da tüketici fiyat enflasyonu (TÜFE) 2021 yılı Aralık ayında aylık %0,5 arttı, yıllık %5,3 artışla Haziran 1992’den bu yana en sert artışını kaydetti. Euro Bölgesinde üretici fiyat enflasyonu (ÜFE) Kasım 2021’de aylık %1,8, yıllık bazda tarihi rekorla %23,7 artış kaydetti.

. ABD Merkez Bankasının (Fed) 2022 bilanço küçültmeye başlayabilecekleri olasılığını ortaya koymasıyla ABD tahvil faizleri yükselmeye devam etti. Piyasalar Fed’in 2022 yılında üç faiz artırımı olasılığını fiyatlıyor.

. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında yer alıyoruz. İHA, SİHA ve TİHA üretiminde ise artık dünyanın ilk 3 ülkesi içindeyiz.”dedi. (Anadolu Ajansı)

. Dunya.com haberine göre 2 Ocak’tan bu yana Kazakistan’da LPG fiyatlarına yapılan zam sebebiyle eylemler sürüyor. Cumhurbaşkanı Tokayev’in aralarında Rusya’nın da bulunduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden ülkedeki şiddet olaylarını bastırmak için yardım talebinde bulunmasının ardından Rusya ve Ermenistan’dan ülkeye asker sevkiyatı yapıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price Rusya’yı Kazakistan’daki kurumların kontrolünü ele geçirmemesi konusunda uyardı ve dünyanın herhangi bir hak ihlalini yakından takip ettiğini vurguladı. Euronews.com haberinde Kazakistan polisi, saldırıların ilk üç gününde onlarca göstericinin öldürüldüğünü okumuştuk. Cnbc.com haberinde dünyanın en büyük ikinci bitcoin madenciliği yapılan (toplam madenciliğin %18,1’i) ülkede internet erişiminin kesilmesiyle madencilik faaliyetleri de durdu, bitcoin fiyatları 43 bin dolar seviyesine gerileyerek Eylül 2021’den bu yana %8’lik sert düşüş kaydetti.

. Çin; ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya’dan oluşan Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) ittifakının bölge için büyük bir güvenlik riski oluşturduğu uyarısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin Pasifik’in barış okyanusu olmasını temenni ettiklerini vurguladı. (Anadolu Ajansı)

7 Ocak 2022 – Makroekonomik Veri Gündemi

. 2021 yılı Aralık ayı Hazine nakit bütçe dengesi açıklanacak. Hazine nakit bütçesi 2021 yılı Kasım ayında 169,0 milyar TL gelir, 139,9 milyar TL gider kaydetmiş, böylece nakit dengesi 30,3 milyar TL fazla vermişti. Ocak-Kasım döneminde 50,0 milyar TL nakit fazlası kaydedildi.

. ABD’de 2021 yılı Aralık ayı işgücü verileri açıklanacak. ABD’de işsizlik oranı 2021 yılı Kasım ayında %4,2 seviyesine gerilemiş, aylık istihdam 210 bin kişi artış kaydetmişti. Ortalama saatlik kazançlarda yıllık %4,8 artış yaşanmıştı.

Beklentiler

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Örnek Sayfa

ASDa Döviz Kurları . asdasd Summary Charts Price Fundamental Technical Performance Candlestick Patterns $(function() { tabsWidgetBindJSFunc('mainPositions8075171', 'bindGreyButtons', false ); }); ...

Bitcoin’de karar anı

Haftaya 67 bin dolar seviyesinden başlayan Bitcoin, tekrar 70 bin doların...

ABD Haberi Borsayı Neden Kurtaramadı?

Türkiye'ye yabancı yatırımcının gelmesi yolunda atılan adımların meyvesini, ne zaman alacağız? Türkiye, friend-shoring şemsiyesi altına mı giriyor?

BİST’te Faiz Ve ABD İkilemi

26 Mart 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımız.

Read Now

Örnek Sayfa

ASDa Döviz Kurları . asdasd Summary Charts Price Fundamental Technical Performance Candlestick Patterns $(function() { tabsWidgetBindJSFunc('mainPositions8075171', 'bindGreyButtons', false ); }); Build your watchlist here by adding stocks, bonds, commodities, indices or currencies. var columnsSettings_8075171 = new ColumnsSettings( 'ltr', // strHtmlDir 'portfolioData_8075171', // containerId 'overview', // tab '8075171', //...

Bitcoin’de karar anı

Haftaya 67 bin dolar seviyesinden başlayan Bitcoin, tekrar 70 bin doların üstünde fiyatlıyor. Ralli devam eder mi? Analist Pav Hundal'a göre, olası short yönlü pozisyon tasfiyesi Bitcoin'de ki ralliyi hızlandırabilir. Analist, ilk güçlü direnç olarak 80 bin dolar seviyesine dikkat çekiyor. Hedge fundların short pozisyonları 15 bin adet,...

ABD Haberi Borsayı Neden Kurtaramadı?

Türkiye'ye yabancı yatırımcının gelmesi yolunda atılan adımların meyvesini, ne zaman alacağız? Türkiye, friend-shoring şemsiyesi altına mı giriyor?

BİST’te Faiz Ve ABD İkilemi

26 Mart 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımız.

Yalancının Mumu Sönüyor Mu?

21 Mart 2024’te Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz artışı kararı, Borsa İstanbul tarafından olumlu bir tepkiyle karşılandı. Bu kararın ardından, Euro ve Dolar’da gün içerisinde önemli geri çekilmeler yaşandı. Euro 34.518 seviyesine, Dolar ise 31.739 seviyesine kadar geriledi. Haftanın başında Borsa İstanbul, pozitif bir açılış yaparak güzel...

Bitcoin Toparlanıyor

Bitcoin on gün aradan sonra yeniden 70.000 doların üzerinde. Yeni ETF haberleri ile birlikte Bitcoin ve kripto paraların tüm dünyadaki adaptasyonun arttığını görebiliriz.

Sanki Borsa Da Rasyonelleşiyor

25 Mart 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Varsa Yoksa Siyaset

25 Mart Pazartesi itibariyle Türkiye'de her yer, her şey siyaset. Hafta sonu yaklaşık 61 milyon seçmen 5 yıl süre ile kendilerini yönetecek yerel liderleri seçmek için sandık başına gidecek. Ülke genelinde 206 binden fazla sandıkta 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin...

Altın ve Gümüşe FED Tamam Veriler Dur Dedi

Gerçekleştirdiği önemli yükselişin ardından geçtiğimiz on gün boyunca yatay bir seyir izleyen altın fiyatları, ABD Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın Mart ayı faiz oranlarını sabit tutma kararı ve sonrasında yaptığı açıklamaların etkisiyle $2.222 Dolar/Ons seviyesine yükselerek tarihi bir rekor kırdı. Powell’ın politika yönlendirmeleri, piyasalarda iyimser bir hava...

Yarılanma “Halving” Sonrası BTC

Bitcoin yarılanması, yaklaşık dört yılda bir gerçekleşen ve Bitcoin madenciliği işlemlerinin ödülünü yarı yarıya azaltan bir olaydır. Bu süreç, yeni bitcoinlerin yaratılma hızını azaltmak ve bunun sonucunda mevcut yeni arz miktarını azaltmak için tasarlanmıştır. Yarılanma, yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından bir tür yapay kıtlığı güçlendirmenin bir yolu olarak...

Fintek’in Kalbi, İstanbul’da Atacak

Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknoloji (fintek) etkinliği olduğu bildirilen İstanbul Fintech Week (IFW) 2024, 16-17 Nisan'da Fişekhane'de düzenlenecek.

Borsada Umut Var Mı? – Borsadan “KAP” da Gel B10

Bist100 Bist100 / USD Türkiye'de Ham Çelik Üretimi %46,6 Arttı Şubat ayında Türkiye'nin ham çelik üretimi %46,6 artışla 3,1 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk iki ayındaki toplam üretim ise 6,3 milyon ton oldu. Hazır Beton Endeksi Şubat Raporu Açıklandı Hazır Beton Endeksi 2024 Şubat Ayı Raporu’na göre, geçen yılın Kasım...