fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomiCoface: “Ekonomiden toparlanma sinyalleri...

Coface: “Ekonomiden toparlanma sinyalleri gelirken dış borçlar risk oluşturmaya devam ediyor”

Coface ekonomisti Seltem İyigün’ün kaleme aldığı makalede kura hassasiyeti yaratan ekonomideki temel kırılganlığa dikkat çekiliyor.

Türkiye ekonomisine yönelik kırılganlıklar olarak zayıf talep, düşük yatırım iştahı, Avrupa’daki yavaşlamanın ihracatımıza olası etkileri olarak sıralanırken dış borçların da çözülmesi gereken bir sorun olduğuna vurgu yapılarak şu çıkarımlar öne çıkıyor:

. Yurt içi tasarrufların yetersizliği nedeniyle büyüme yurt dışından borçlanma ile finanse ediliyor… 2019 yılının ikinci çeyreğinde dış borç stokunun milli gelire oranı %62 seviyesinde.

. Toplam dış borç stoku olan 447 milyar doların %17’si kısa vadeli borçlardan oluşuyor. Bu rakam içinde kamunun dış borcunun payı %19 iken, özel sektörün payı %75,6 seviyesinde (milli gelirin %12,8’i). Bunda da aslan payı finansal olmayan kuruluşlara ait. Bankacılık dışı özel sektör olarak nitelendirebileceğimiz kesimin kısa vadeli dış borç stoku içindeki payı %47 seviyesinde bulunuyor (milli gelirin %8’i).

. Merkez Bankası tarafından açıklanan ve Türkiye’nin yurt dışından alacakları ve yurt dışına borçlarının net farkını gösteren Net Uluslararası Yatırım Pozisyonu’na göre ise Türkiye’nin net uluslararası yatırım pozisyonu 2017’de -463,9 milyar dolar iken 2018’de -373,6 milyar dolar oldu. 2019 yılının Temmuz ayında ise -351,5 milyar dolara geriledi. Bu rakam, milli gelirin neredeyse yarısına denk geliyor.

. Avrupa, doğrudan yatırımlarda liderliği koruyor… Doğrudan yatırımların coğrafi kırılımlarına bakıldığında Avrupa’nın sürekli olarak en temel yatırımcı olduğunu görüyoruz. 2010 yılında doğrudan yatırımların %78’i Avrupa’dan gelirken 2018’de bu oran %77 oldu. ABD’nin payı aynı dönemde %9’dan %3,3’e gerilerken Asya’nın payı %11’den %18,5’e çıktı. Bu eğilim, Türkiye’ye gelen yatırımların artık daha çeşitli ülkelerden geldiğini göstermesi açısından önem taşıyor.

. AB piyasasına ihracat bağımlılığı sürüyor… Dış ticaret tarafında, her ne kadar Türk ihracatçıları kriz dönemlerinde üretim ve pazar çeşitliliğini sağlama kabiliyetine sahip olsalar da, başlıca ihracat pazarımız Avrupa Birliği olmaya devam ediyor. 2010 yılında ihracatımızın %46’sı AB-28 bölgesine yapılırken, 2018 yılında bu oran %50’ye yükseldi. 2019 yılının ilk sekiz ayında ise toplam ihracatımızın %49’unu AB-28 bölgesine yaptık. Bu dönemde Yakın ve Orta Doğu’ya olan ihracatımız toplam ihracatımızın  %17-18’si civarında, diğer Asya bölgesine yaptığımız ihracatımız da yaklaşık %7-8’si kalmaya devam etti. Bu açıdan değerlendirildiğinde AB piyasasına ihracat bağımlılığından söz edilebilir. AB ülkelerine ihracat yapmanın, coğrafi yakınlık, ödemelerin daha güvenilir olması, tahsilat kolaylığı, ticaret teamüllerinin bilinmesi gibi açılardan faydası olsa da, herhangi bir dalgalanma döneminde, ihracat pazarlarının çeşitlendirilmiş olması, risklerin üstesinden daha rahat gelinebilmesini sağlıyor.

. İhracatın ülkenin refah seviyesinin artmasına verdiği destek sınırlı kalıyor… 2019 yılının ilk sekiz ayında toplam ihracatımız yıllık %2,6 artarken ithalatımız %16,4 geriledi. Ancak aynı dönemde, ihracat birim değer endeksimiz ihracat için yıllık %5,3, ithalat için de %3,2 geriledi. Yani ithalatımız düşerken ithal ettiğimiz ürünlerin de fiyatlarında gerileme görüldü ancak ihracatımızın artmasına karşı ihracatımızın birim değer endeksi geriledi.

Makalede ihraç ürünlerin katma değerinin ve teknolojik içeriğinin artması, en stratejik sektörler arasında yer alan gıda ve tarım sektörlerinin öne çıktığı politikalar izlenmesi, ihracattan elde edilen kazancın artmasına ve refah seviyesinin yükselmesine yardımcı olacağı, bu sayede kilogram başına elde edilen ihracat kazancı olan 1,14 doların da yükseleceği öngörülüyor.

Dr. Fulya Gürbüz

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

S&P Global’den Şaşırtan Dolar/TL Beklentisi

8 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Brazilya’da Sel Tahıl Ticaretini Aksattı

Brezilya'nın en güneyindeki Rio Grande do Sul meydana gelen sel felaketi,...

Ünlü&Co’dan ALARKO HOLDİNG Raporu

Ünlü&Co, 08.05.2024 tarihi itibariyle daha önce TUT olan tavsiyesini 164TL hedef...

Bitcoin’de düşüş devam edecek mi

Fed tarafından gelen açıklamalarla piyasanın rahatlaması sonucunda, 56 bin 500 dolardan...

Read Now

S&P Global’den Şaşırtan Dolar/TL Beklentisi

8 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Brazilya’da Sel Tahıl Ticaretini Aksattı

Brezilya'nın en güneyindeki Rio Grande do Sul meydana gelen sel felaketi, tahıl ve diğer malların limana ulaşımını ve alçak bölgelerdeki gıda depolama tesislerine zarar verdi. Demiryolunun çalışmadığı ve kamyonların limana ulaşmak için fazladan 400 km yol kat etmek zorunda kaldığı, bunun da maliyetleri arttırdığı bildiriliyor. Limanın kendisi...

Ünlü&Co’dan ALARKO HOLDİNG Raporu

Ünlü&Co, 08.05.2024 tarihi itibariyle daha önce TUT olan tavsiyesini 164TL hedef fiyatla AL'a yükseltiyor. Hissenin 2023 yılında BIST-100’e kıyasla %33 daha iyi performans göstermesininardından 22 Ağustos 2023 tarihinden bu yana BIST-100’e kıyasla %33 daha düşükperformans gösterip, ABD Doları bazında %25 değer kaybetmesiyle birlikte gelen AL revizyonuna ait ana...

Bitcoin’de düşüş devam edecek mi

Fed tarafından gelen açıklamalarla piyasanın rahatlaması sonucunda, 56 bin 500 dolardan başlayan bir ralli izledik. 65 bin 500 dolara temas gerçekleştirdikten sonra Bitcoin, ivme kaybı yaşadı. Şimdi, hedef ne olabilir? Kısa vadecilerin durumu Yakın zamanda(<155 gün), Bitcoin'e yatırım yapan yatırımcıların ortalama maliyeti 59 bin 900 dolardan geçiyor. Boğa...

Çinde Yüksek Çelik Arzı

Çin'in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin ekonomisinin genel haliyle benzer bir durumda. Dünya Çelik Birliği'ne göre Çin, dünyada üretilen tüm çeliğin yaklaşık %55'ini üretmekte.Çin, sırasıyla Hindistan, Japonya, ABD, Rusya, Güney Kore, Türkiye, Almanya, Brezilya ve İran'dan oluşan en büyük dokuz üreticiden yaklaşık...

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasına Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Londra’nın Hayali, Borsayı Yükseltti

7 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ABD Enflasyonuna Farklı Bir Perspektif

Mart ayında CPI (TÜFE), %3,2'den %3,5'e yükseldi ve Çekirdek TÜFE (gıda ve enerji fiyatları hariç) %3,8'de sabit kaldı. İlk bakışta, son 12 ayda Fed'in %2'lik hedefine hiç yaklaşmış gibi görünmüyoruz, ancak manşet rakamını yukarı doğru çekmeye devam eden iki temel değişken var. Ve özellikle, her ikisinin de...

Popülizm Olmadığı Gibi 184 Milyar Dolar da Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Kabine Toplantısından sonra ekonomi politikasına olan güvenlerini vurguladı ve seçim sürecinde popülizme meyil etmediklerini belirtti. Kabine Toplantısının ana gündem maddeleri öğretmen atamaları, ekonomi ve kamuda tasarruf oldu. Ekonomi politikasından geri dönüş olmayacağı ve Orta Vadeli Programın başarılı olduğu vurgulandı. Geçen yıl brüt...

Otomotivde Faiz Etkisi Başladı. Bilançolar Öncesi Veriler Ne Durumda?

ODD'nin Nisan 2024 verilerine göre, Türkiye'nin binek araç ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre %22,3 düşüşle 75,9 bin adet olarak kaydedildi. Binek araç segmenti %20,6'lık bir düşüşle 61,4 bin seviyesine gerilerken hafif ticari araç satışları %28,6 daralarak 14,5 bin adede indi. Buna göre, toplam satışlar 2024'te ilk 4 ayın toplamı yıllık %11,3 arttı.

BIST 320 Dolar Sınavında, Altın ve Gümüş Yükselişte

6 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

BIST Not Artışını Nasıl Fiyatlayacak?

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti. Kredi notu görünümünü, pozitif olarak korudu. Dezenflasyon politikasından geri adım atılmadığı takdirde, 19 Temmuz'daki kredi notu kararında not artışı bekleniyor. https://twitter.com/aydin_brcu/status/1786674060669206887 https://twitter.com/oz_yurtdasseven/status/1786501620114526616 Tankut Taner Çelik'in Detaylı Kredi Not Aksiyonları Çalışması Tankut Taner Çelik, dün kanalımızda...