fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomiGRAFİĞİN SÖYLEDİĞİ: “Öncelik Türk...

GRAFİĞİN SÖYLEDİĞİ: “Öncelik Türk lirasına kalıcı güvenin sağlanması”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, finans dışı kesimin döviz varlıkları Eylül 2020’de önceki aya göre 1,5 milyar dolar artışla 130,8 milyar dolara yükselirken, döviz yükümlülükleri 1,6 milyar dolar azalışla 293,1 milyar dolara geriledi. Özetle, finans dışı kesimin (reel sektörün) döviz varlıkları önceki aya göre arttı, döviz borçları ise azaldı.

Reel sektörün döviz varlıklarının %71’ini mevduatlar oluşturuyor…

Reel sektörün Eylül ayı itibariyle döviz varlıkları; yurt içi döviz mevduatları (76,1 milyar dolar), yurt dışı bankalardaki döviz mevduatları (16,9 milyar dolar), döviz cinsi devlet tahvilleri (1,9 milyar dolar), ihracat alacakları (15,6 milyar dolar) ve yurt dışına doğrudan sermaye yatırımlarından (20,4 milyar dolar) oluşmaktadır. Demek ki reel sektörün döviz varlıklarının en büyük payını %71 ile döviz mevduatları oluşturuyor.

Reel sektörün döviz yükümlülüklerinin %83’ünü krediler oluşturuyor…

Eylül ayında reel sektörün döviz yükümlülüklerinin 241,9 milyar doları yurt içi (144,3 milyar dolar) ve yurt dışından sağlanan nakdi kredilerden (97,6 milyar dolar), 51,2 milyar doları ise ithalat borçlarından oluşuyor.

Reel sektör bir yandan döviz varlıkları edinimine devam ederken, öte yandan borçlanarak ekonomik faaliyetlerini sürdürebilmektedir.

Reel sektörün döviz pozisyonu ile GSYH büyümesi arasında bir ilişki var mı?

Aşağıdaki grafik, reel sektörün döviz pozisyonu ile Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) arasındaki karşılıklı etkileşimleri göstermektedir. GSYH verilerinin üçer aylık dönemler için yayınlanması sebebiyle grafikte reel sektör döviz pozisyonu verilerinin üç aylık ortalama değerleri dikkate alınmıştır.

Grafikte gri çubuklar reel sektör döviz yükümlülüklerini, sarı çubuklar döviz varlıklarını, kırmızı çizgi sanayi sektörünün önceki çeyreğe göre değişimini, mavi çizgi ise hizmet sektörünün önceki çeyreğe göre değişimini göstermektedir.

2008 yılında patlak veren küresel finansal krizin üstesinden gelebilmek için reel sektör 2009 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren tarihi düşük faiz oranlarından yararlanmak amacıyla döviz cinsinden borçlanmayı artırmış, 2018 yılı üçüncü çeyreğine kadar döviz cinsinden borçlanma artarak sürmüştür. Söz konusu dönemde hem sanayi hem de hizmet üretiminin genel olarak önceki döneme göre artışlarını sürdüklerini görüyoruz. 2018 yılı önemli bir yıl zira Trump başkanlığındaki ABD yönetiminin ticaret savaşını başlatması, en büyük ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği ekonomisindeki yavaşlamanın derinleşmesi ve Eylül ayında Türkiye’de yaşanan kur krizi bu döneme denk gelmektedir.

Nitekim 2018 yılı üçüncü çeyreğinde reel sektör yurt dışı yükümlülüklerini azaltma yoluna giderken, döviz varlıklarını da artırmaya devam etmişlerdir. Kovid-19’un pandemi ilan edildiği 2020 Mart ayına kadarki dönemde hem sanayi hem de hizmet üretimi çeyrek bazda sınırlı da olsa büyümesini sürdürebilmiştir.

2020 yılı ikinci çeyreğinde GSYH’de yaşanan sert daralmanın ardından reel sektör üçüncü çeyrekte tekrar döviz cinsi borçlanmasını artırırken hem sanayi hem de mal üretiminde önceki çeyreğe göre sert bir düzeltme kaydedilmiştir. Ancak 2020 yılı üçüncü çeyreğinde güven algısındaki bozulmanın artarak devam etmesiyle birlikte reel sektörün döviz varlıkları Haziran ayı sonundaki 123,3 milyar dolardan Eylül 2020 sonunda tarihi rekorla 130,8 milyar dolara kadar yükselmiştir.

Ekonomide sürdürülebilir büyüme için doğrudan yatırımlar cazip kılınmalı…

9 Kasım ile birlikte oluşturulan yeni ekonomi yönetimi Türk lirasına güveni yeniden kazanmak adına hemen harekete geçti: Politika faizinde sert artırımla birlikte para politikası sadeleştirilmeye başlandı. Kamuoyunun bilgilendirilmesi şeffaflık adımı ile öne çıkarken Türkiye Hazinesi uzun bir aradan sonra yurt dışından tahvil yoluyla 10 yıllık borçlanabilmeyi başardı.

Yeni ekonomi yönetiminin önünde zorlu bir süreç var ancak süreci kolaylaştıracak en önemli etken Türk lirasına güvenin kalıcı olarak sağlanması:

. Tedarik zincirindeki aksamalar, hammadde kıtlığı ve Türk lirasında devam eden değer kayıpları girdi maliyetlerini artırıyor. Türk lirasına güven, enflasyon üzerindeki baskıyı azaltacaktır.

. Reel sektörün yatırımlarını dolayısıyla da istihdamı artırabilmesi için yatırım yapmaya elverişli şartların oluşturulması gerekiyor. Kovid-19 sebebiyle adapte olmaya çalıştığımız yeni normalde Türkiye yüksek katma değerli ürün geliştirmek adına somut adımlar ortaya koymalı. Türk lirasına güven kazandıracak hamlelere ek olarak avantajlı coğrafik konumu doğrudan yatırımları çekebilmek adına önemli.

. ABD’de Biden yönetiminin Avrupa ile ticari ilişkilerini kuvvetlendirme hedefi dikkate alındığında Türkiye’nin en büyük ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği ile işbirliğinin sağlamlaştırılması ticaret hacmimiz açısından olumlu bir gelişme olacaktır. Türk lirasına güveni sağlayacak böyle bir gelişmenin elbette Türkiye sermaye piyasalarının derinleşmesinde de katkısı olacaktır.

Dr. Fulya Gürbüz

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Read Now

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.